En tegning af de to armbånd fra graven. De måler  ca. 7 cm i diameter. ”Dimsen” ved siden af armbåndene er en dupsko fra en skede, antagelig til en bronzedolk. Den er ikke bevaret. Dette er ikke ualmindeligt, at kvinder har fået en dolk med i graven.

Gravhøje

Eshøj plantage ligger på den sydlige del af et markant højdedrag, der er dannet af isen under sidste istid. Langs toppen af  højdedraget har der ligget en gruppe på 17 gravhøje, hvoraf de 6 endnu er bevarede og fredede, mens resten er sløjfede.

Højgruppen er opkaldt efter de to store Eshøje, der ligger i skellet mellem Hundborg herred og Hillerslev herred, nord for plantagen. Den største er 30 m i diameter og 4 m høj og blev fredet allerede i 1893.

En dyb grøft fører ind i højen fra syd og viser, at man på et tidspunkt har villet se hvad den rummede. Det vides ikke, om der blev fundet noget, men i en sløjfet gravhøj i vestkanten af plantagen blev i 1881 udgravet en 1,85 m lang stenkiste fra bronzealderen, ca. 1100 – 1300 f.Kr. I kisten lå knogler fra en kvinde, der havde fået to bronzearmbånd med sig i graven.

De fleste af de øvrige høje stammer formentlig også fra bronzealderen. De folk, som begravede deres døde i højene, kan have boet vest for højdedraget. Her har Museet for Thy og Vester Hanherred  ved Fårtoft udgravet adskillige langhuse fra bronzealderen. Fra bopladsen har man haft frit udsyn til bakkedraget med forfædrenes gravhøje.